HSYK atamaları ne anlama geliyor? Atamalar Ergenekon Davası'nı nasıl etkiler?

Cezalandırma mı ödüllendirme mi?

HSYK atamaları ne anlama geliyor? Atamalar Ergenekon Davası'nı nasıl etkiler?


Cezalandırma mı ödüllendirme mi?

128 hakim ve savcının görev yerini değiştiren HSYK Kararnamesi ile Turan Çolakkadı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz de Fikret Seçen'le birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu. Özel yetkili vekil, Fikret Seçen oldu. Atamaların Ergenekon Davası'nı nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Hukukçular, atamaların ne anlama geldiğini, cezalandırma mı ödüllendirme mi olduğunu ve Ergenekon Davası'nı nasıl etkileyeceğini HABERTURK.COM'a yorumladı.

"ZAMANLAMASI İLGİNÇ"
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk:
Zekeriya Öz, Başsavcı Yardımcısı oldu. Bir defa daha önce böyle bir sıfatı yoktu. Bu açıdan baktığınızda yükselme olarak görülebilir. Ama öte yandan Ergenekon süreci başka bir savcıya verilmiş olacak. Çok geniş iddianamelerle ve geniş yetkilerle bu davaya bakıyordu. Herkes sürekli aynı görevde kalacak diye bir şey yok ama zamanlaması çok ilginç. Hakim ve savcıların atanmasıyla ilgili yaz kararnamesi ve güz kararnamesi vardır.  Yaz kararnamesi genelde temmuzda çıkar. Erken yapılmasında yasal bir engel yok ama şu zamanda yapılması ilginç geldi bana. Fakat burada bir şeyi daha gözardı etmemek gerekiyor. Aykut Cengiz Engin'in Bölge Mahkemesi'ne atanmasıyla oluşan boşluğa mutlaka görevlendirme yapılmalıydı. Onun yerine Çolakkadı getirildi ve bu değişiklikler de geldi beraberinde.

Atamaların Ergenekon Davası'nı nasıl etkileyeceğini şimdiden kestirmek mümkün değil. Orada yakınma konusu olan şey çok sayıda kişiye çok uzun iddianamelerle dava açılmasıydı. Davaların ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı kestirilemiyor. Ben daha önceki açıklamalarımda bu davanın hakim ve savcılarının görev süresini aşacağını söylemiştim. Nitekim Zekeriya Öz'ün görev süresi yetmedi davanın tamamlanmasına.

"BU BİR TERFİDİR, ERGENEKON ETKİLENMEZ"
Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Vahit Bıçak:
Bence bu bir terfidir. Zekeriya Öz, Ergenekon'un tek savcısı değil. Başka savcılar da var. Başsavcı Çolakkadı da daha önceki özel yetkili savcıydı. Dolayısıyla ben bunu Ergenekon davasında mevcut gidişattan bir sapma olarak görmüyorum. Ergenekon davasının bu gelişmeden etkilenmemesi lâzım. Dosyaların kişilere bu kadar bağımlı olmaması lâzım zaten. Genel prensipler, ilkeler dosyaya hakim olmalı, kişiler değil. Bir hukuk devletinde hukuk kuralları çerçevesinde işler yürür. Kişilerin tercih ve görüşlerinin dosyaya yansımaması gerekir. Aynı hukuk standartlarında bir başkasının dosyaya bakıyor olması gidişatta bir değişiklik yapmamalı. Tabii bu olması gereken.  Ama Türkiye gerçeği ne kadar olması gerekene yakın, bu tartışılır. Ama Zekeriya Öz açısından baktığımızda bu, bir savcının bireysel kariyeri açısından bir terfidir. Üstelik İstanbul'dan da uzaklaştırılmamıştır.

"ÖZ, MEMNUNUM DİYORSA BU BİR ÖDÜLLENDİRMEDİR"
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal:
Toplantıda olduğum için konuyu detaylarıyla bilmiyorum ama eğer Zekeriya Öz "memnun oldum" diyorsa, bu bir ödüllendirmedir. Yeni gelişmelerin Ergenekon davasını etkilememesi lâzım. Sonuçta Fikret Seçen de bu davanın savcılarından.
habertuk.com

0 yorum:

Yorum Gönder

İskenderun Yemek Tarifleri

HATAY YEMEK TARİFLERİ

Toplam Ziyaret

 
Webamca. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.